Rangkaian Penyelidikan dan Pendidikan Malaysia

Dilancarkan pada bulan Mac 2005, di bawah pentadbiran Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) dan pengurusan Perbadanan Pembangunan Multimedia (MDeC), Rangkaian Penyelidikan dan Pendidikan Malaysia (MYREN) membolehkan kelajuan tinggi khusus sambungan kepada sektor pendidikan manakala mengembangkan penyelidikan keupayaan di Malaysia.

Masyarakat A berjaya rangkaian melalui Point serantau 7 iaitu Presence (PoP), ia telah dikaitkan dengan lebih 600 ribu penyelidik, ahli akademik dan pelajar di Malaysia membolehkan kerjasama yang lebih erat untuk menyokong aplikasi kritikal, pendidikan dan aktiviti penyelidikan di seluruh negara. MYREN setakat ini telah disambungkan semua universiti awam, universiti swasta, semua politeknik dan masyarakat kolej, beberapa hospital dan beberapa institusi penyelidikan di negara ini. MYREN terus menarik institusi penyelidikan, universiti swasta, kolej dan hospital di Malaysia.

MYREN dikaitkan dengan Research lain Negara dan Rangkaian Pendidikan (NREN) melalui Rangkaian Maklumat Trans-Eurasia (TEIN4) sejak 2006 yang menawarkan Asia Pasifik pintu masuk bagi kerjasama global dan membolehkan lebih 50 juta pengguna dan lebih daripada 8000 penyelidikan dan akademik pusat untuk mengambil bahagian dalam projek-projek bersama dengan rakan-rakan di Asia, Eropah, Amerika Syarikat dan benua lain.

Pautan: http://www.myren.net.my/

Pautan Luar